Vabilo predstavnikom_cam civilne družbe za pridružitev kampanji!

11. 2. 2021

Aktivisti_ke, nevladne organizacije in ostali predstavniki_ce civilne družbe!

Vabimo vas k sodelovanju v kampanji za krepitev ugleda civilne družbe in zaposlovanja mladih v organizacijah civilne družbe (OCD).

Kampanjo izvajamo v sklopu projekta Katalizatorji družbenih sprememb, za kampanjo pa smo se odločili iz dveh razlogov: 1. zato, ker je ugled nas, nevladnikov in civilne družbe, v javnosti relativno slab, kar, menimo, izhaja tudi iz tega, da javnost ne pozna našega delovanja in naših družbenih učinkov. Želimo predvsem razbiti mite, ki obkrožajo naš sektor.

In 2. zato, ker menimo, da je civilna družba, in predvsem njene organizacije, lahko potencialni zaposlovalec mladih, ki so sploh v času epidemije v zelo nezavidljivem položaju na trgu delovne sile. Da pa bi lahko izkoristili polni potencial civilne družbe, je najprej nujno dvigniti ugled sektorja v državi in potem na teh temeljih zahtevati boljše pogoje in financiranje za naše delo.

Kampanjo izvajamo pod skupnim sloganom – Civilna družba je boljše življenje. Za vse. – saj želimo javnosti povedati točno to; kakovost življenja v Sloveniji je za marsikoga veliko višja ravno zaradi našega prispevka družbi. In to kljub temu, da je financiranje našega sektorja in delež zaposlenih glede na vse delovne aktivne, neprimerljivo nižji od evropskega povprečja.

K doseganju tega cilja bomo med drugim stremeli tako, da vsem ponudimo prostor v obliki videa, v katerem bi čim širši javnosti na enostaven a pomenljiv način predstavili, zakaj smo mi oz. zakaj je civilna družba boljše življenje. Menimo, da v kolikor nastopimo pod skupno ‘znamko’, lahko zelo uspešno izboljšamo povezanost med nami, hkrati pa splošni javnosti pokažemo, da gre za zelo raznolik sektor, ki pokriva ogromno področij delovanja, tako od humanitarnih in dobrodelnih organizacij, kot tudi zagovorniških in aktivističnih ter interesnih področij delovanja. Zato si želimo, da bi bil nabor sodelujočih čim večji in čim bolj raznolik.

Spodaj so pripeta navodila za pripravo omenjenih videov, tukaj pa je povezava do Youtuba (klik), kjer so trije primeri videov, ki smo jih pripravili mi. Ti videi naj služijo kot primer in osnovna usmeritev, se pa zavedamo, da ta način ne bo ustrezen za predstavitev katerekoli organizacije, zato kot osnovno navodilo upoštevajte vprašanja v priloženih navodilih.

Seveda pa smo na voljo za kakršnakoli dodatna vprašanja, pojasnila, pripombe – pišite na mail mojca@mladiplus.si in se bomo pogovorili.

Vsebinski napotki za pripravo videov

Tehnični napotki za pripravo videov

Aktivisti_ke civilne družbe
22. 3. 2021
Spoznaj aktiviste in aktivistke civilne družbe, ki se predstavljajo v kratkih videih:Branislav, Slovenska filantropijaKatrin, Mladi za podnebno pravičnostMatej, Gorska reševalna zveza SlovenijeŽenska svetovalnicaMatjaž VodebSindikat Mladi plusDruštvo študentov psihologije SlovenijeLegebitra Društvo SOS telefonMedobčinsko društvo prijateljev mladine za goriško
Preberi več...
Civilna družba je boljše življenje. Za vse.
15. 3. 2021
Kako dobro bi bilo, če bi bili zgolj povprečni ...
1. 3. 2021
V zadnjih mesecih se napadi na nevladni sektor/civilno družbo stopnjujejo tako na ravni formalne politike kot na ravni splošne javnosti. Nevladniki smo označeni kot neproduktivni, ‘delomrzneži’, ‘zažiralci proračuna’, da smo sami sebi namen ipd. Gre za problem s splošnim ugledom nevladnega sektorja, ki izhaja iz slabega poznavanja dela, ki ga opravlja ta sektor, in iz preslabe lastne promocije rezultatov dela ter širjenja dobrih zgodb. Prav tako prepoznavamo, da je civilna družba, vključno z nevladnim sektorjem, zelo nepovezana in atomizirana, v čemer pa prepoznavamo vsaj del težav s katerimi se soočamo; v kolikor bi bili bolje povezani, bi se lažje in …
Preberi več...
Civilna družba: Katalizator družbenih sprememb
12. 2. 2021
Civilna družba ima na našem področju zelo dolgo in bogato zgodovino. O prvih oblikah nevladnih organizacij lahko govorimo že v času 7. in 8. stoletja, verjetno najbolj poznane oblike nevladnega organiziranja iz zgodovine pri nas pa so delavske organizacije z začetka 19. stoletja in skupine, ki so bile namenjene narodnostnemu prebujenju v drugi polovici 19. stoletja. Civilna družba je pomembno zaznamoval razvoj demokracije tako pri nas kot drugod po svetu, saj so ponavadi ravno organizacije, ki se vzpostavijo mimo formalnih političnih okvirov, tiste, ki udejanjajo progresivne družbene spremembe. Drugo pomembno področje delovanje nevladnega sektorja, poleg zagovorništva, pa je tudi zagotavljanje …
Preberi več...